Buraya herhangi bir sey yazin |
TÖMER’ DE TÜRKÇE ÖĞRETİMİ Dil öğretimini bir bütün olarak oluşturan öğeler; konuşma, yazma, dinlediğini anlama, okuduğunu anlama gibi dört temel beceridir. Bu dört temel beceriye aynı derecede önem verilir. Bu becerilerin kazandırılmasına yardımcı olmak üzere dikte ve dilbilgisine yer verilir. TÖMER’ de Türkçe’nin yabancı dil olarak öğretimi şöyle yapılmaktadır.
Metinde ya da diyalogda geçen sözcükler öğrenci tarafından önceden öğrenilir. Öğrencilerin sözcükleri kolay ve zaman kaybetmeden öğrenmeleri için derste izlenen kitaba paralel anahtar kitaplar hazırlanmıştır.
Diyaloglar, öğrenciler arasında rol dağıtımı yapılarak birkaç kez okunur. Her okunuşta değişik öğrencilere rol verilerek tüm öğrencilerin katılımı sağlanır.
Öğretmen herkese eşit söz hakkı verir. Öğretmen öğrencilere günlük yaşantıları, öz geçmişleri, ülkeleri hakkında sorular sorar. Böylece öğrencilerin severek konuşabilecekleri bir ortam hazırlar.
Diyaloglar okunduktan sonra öğretmen, her öğrencinin isteğine göre bir rol verir. Diyalog, tiyatro oyunu biçiminde oynanır. Oyun sırasında kitaptaki diyaloga tam uygunluk aranmaz. Tüm öğrenciler içlerinden geldiği gibi doğaçlama konuşur.
TÖMER’ de bir ders işlendikten sonra, bu derse ait diyalog ya da metinlerden biri ev ödevi olarak verilir. Öğrenci evde bu diyalog ya da metnin yazılışını öğrenir. Ertesi gün bu metin ya da diyalog öğretmen tarafından dikte ettirilir. Dikte sonrası öğretmen kağıtları değiştirerek öğrencilere dağıtır. Öğrencilerin hepsi öğretmen rolünü üstlenerek arkadaşlarının yanlışlarını düzeltir ve onlara not verir.
TÖMER’ de başlangıç aşamasında öğrencilerin bilgi düzeylerine göre yazılmış diyalog ve metinler okutulmaktadır. Okuma becerisini geliştirmek için seçilen konular, başlangıçta günlük yaşantıya uygun ve öğrendiklerini uygulama olanağı olan diyalog ve metinlerden oluşmaktadır. Daha sonraları ise her konuda okuduğunu anlayabilmesi için değişik metinler üzerinde durulmaktadır.
Dinleme anlama derslerinde ses kasetleri ve video filmleri kullanılmaktadır. Konuşmaların çok açık ve anlaşılır biçimde olmasına özen gösterilmiştir. Öğrencilere izleyecekleri film hakkında önceden bilgi verilir. Filmde geçen sözcükler öğretilir. Filmle ilgili sorular sorulur.
Diyalog ve metinlerde geçen dilbilgisi kuralları üzerinde önemle durulur. Dilbilgisi açıklamalarında ve alıştırmalarında sözcükler daha önce okunan diyalog ve metinlerden seçilir.
TÖMER EĞİTİM METARYALLERİ
Öğretim ortamı uluslar arası standartlara göre oluşturulmuştur. U biçiminde olan sınıf düzeni sayesinde öğretmen tüm öğrencilerle, öğrenciler de hem öğretmenle hem de birbirleriyle rahatlıkla iletişim kurabilirler. Öğrenciler tek sıra halinde oturdukları için öğretmen öğrencilerin yazdıklarının doğru olup olmadığını rahatlıkla kontrol edebilir. Yazı tahtası emayeden yapılmış olup, renkli kalemlerle yazılıp silinebilir. Her sınıfta televizyon, video ve teyp bulunmaktadır. Sınıflardaki ortalama öğrenci sayısı 8 - 14’ tür. TÖMER’ de uygulanan yöntem kitapları bütün dillerde TÖMER yönteminin araçlarıyla olabildiğince örtüşen en son bilimsel araştırmaların kitaplarıdır. Bu kitaplar şunlardır.
TÜRKÇE: TÜRKÇE ÖĞRENİYORUZ İNGİLİZCE: HEADWAY ALMANCA: DEUTSCH AKTİV FRANSIZCA: NOUVEL ESPACES İTALYANCA: IN İTALIANO Kitaplar görsel - işitsel yardımcı materyalle desteklenir. Alıştırma kitaplarının yanında öğretmenin hazırladığı ek alıştırma materyalleri ile konu desteklenir. |